Krokant buikspek met dille en knoflook in de oven

Krokant buikspek met dille en knoflook in de oven

Het hoogtepunt van dit Noorse recept is een pittige saus gemaakt van kruiden, knoflook en jeneverbessen. Wanneer gebakken, voegt het een ongelooflijke smaak toe aan het vlees, en het varkensvlees zelf wordt rossig en erg smakelijk.

Beoordeel dit recept a.u.b.

5 sterren uit 5 stemmen

Ingrediënten

  • 2½-3 kg varkensschouder, met
  • been en zwoerd
  • 3 teentjes knoflook
  • 40-45 g dille
  • 1½ el zout
  • 2-3 jeneverbessen
  • 2-3 ui
  • 250 ml water

Instructies

  1. Spoel het vlees onder stromend water en droog het af met keukenpapier.
  2. Maak twee parallelle sneden over de gehele lengte van de borst zodat deze na het koken gemakkelijk in kleine stukjes kan worden gesneden.
  3. Vierkante of ruitvormige sneden van ongeveer 2 cm van de schil.
  4. Pak de knoflookteentjes samen met de dille, een eetlepel zout en de jeneverbessen in een blender of maal ze fijn in een vijzel.
  5. Plaats het vlees met de schil naar beneden en wrijf gelijkmatig in met het dillemengsel .
  6. Draai om en wrijf het resterende zout op de schil.
  7. Snijd de ui in ringen van verschillende dikte maar niet te dun en plaats ze in de schaal zodat de ene kant hoger is dan de andere.
  8. Leg het vlees erop top zodat de korst erop komt.
  9. Laat een uur op kamertemperatuur staan.
  10. Verwarm de oven voor op 220 °С boven-/onderwarmte.
  11. Giet kokend water in de vorm en dek goed af met folie.
  12. Leg het vlees 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  13. Haal het vlees uit de oven en verwijder de folie.
  14. Laat een mes weer over de insnijdingen in het zwoerd gaan. Zorg ervoor dat het vlees dankzij de uienringen nog een beetje schuin staat.
  15. Voeg eventueel nog een paar uienringen toe.
  16. Verlaag de oventemperatuur tot 170°C en braad het vlees in de oven zonder folie nog eens twee tot twee en een half uur. Gedurende deze tijd moet het varkensvlees heel zacht worden.
  17. Verlaag de temperatuur naar 220 °C en kook het vlees ongeveer 15 minuten, tot het vel smakelijk bruin is.
  18. Verwijder het afgewerkte varkensvlees uit de oven en voor het opdienen in stukken gesneden porties.

Keukengerei

  • papieren handdoek
  • mes
  • snijplank
  • blender, of vijzel
  • braadpan
  • aluminiumfolie

Nieuwste recepten